Kuluttajansuojalain mukaan markkinoinnista on käytävä selkeästi ilmi sen kaupallinen tarkoitus sekä se, kenen lukuun markkinoidaan. Sääntö on sama riippumatta siitä, missä mediassa tai millä tavoin markkinointi on toteutettu.
Joissain tilanteissa yrityksen virallista nimeä ei käytetä kuluttajamarkkinoinnissa, vaan kuluttajat tuntevat yrityksen paremmin muulla kaupallisella nimellä, kuten tuotemerkistä. Tällöin yrityksen virallisen nimen sijaan julkaisussa voidaan käyttää kaupallista nimeä, josta on tunnistettavissa, kenen lukuun markkinoidaan.
Vaikuttajamarkkinoinnin pääsääntö on, että heti julkaisun alussa on selkeästi kerrottava:
että kyseessä on mainos
mainostava yritys tai muu tunnistettava kaupallinen nimi, esim. tuotemerkki
Kuluttaja-asiamies suosittelee, että merkitsemisessä käytetään ilmaisua ”mainos”. Vaihtoehtoisena merkitsemistapana voi käyttää myös esimerkiksi ilmaisua ”kaupallinen yhteistyö”.
Näin ollen merkintä voi olla esimerkiksi muodossa:
Kuluttaja-asiamies suosittelee merkitsemään myös pitkäkestoisiin yhteistyösopimuksiin perustuvat julkaisut ilmaisuilla ”Mainos [Yritys/Tuotemerkki]” tai ”Kaupallinen yhteistyö [Yritys/Tuotemerkki]”. Kuluttaja-asiamies suosittelee käyttämään alustojen tarjoamia merkintätoimintoja itse tehtyjen merkintöjen lisäksi.
Tehtävä. Alla olevaan kuvaan on koottu mainoksen merkintään liittyviä asioita, jotka tulee huomioida. Tarkastele kuvan sisältöä tarkemmin painamalla vihreää i-merkkiä.