Gå direkt till huvudinnehåll
Site logo
  • Startsida
  • CAMPUS INNEHÅLL
    KKV Valmentamo för yrkesutbildade personer inom konsumenthandeln KKV Taitamo för konsumenter Material för lärare
  • Stöd och anvisningar
  • Mer
Svenska ‎(sv)‎
Suomi ‎(fi)‎ Svenska ‎(sv)‎
Du besöker oss just nu som gäst
Logga in
Startsida CAMPUS INNEHÅLL Fäll ihop Expandera
KKV Valmentamo för yrkesutbildade personer inom konsumenthandeln KKV Taitamo för konsumenter Material för lärare
Stöd och anvisningar
Hoppa över Registrerade du dig som användare?
Registrerade du dig som användare?

  

  

➡️ Man får bästa nyttan av att registrera sig som användare. Det kan du göra via inloggningssidan. Om du loggar in sparas tidigare uppgifter under ditt användarnamn.

 

  1. Startsida
  2. Kurser
  3. KKV Kunskapsrummet för konsumenter
  4. Pimeät käytännöt.
  5. Vad handlar mörka mönster om?

Man bör känna till mörka mönster

Tyvärr, den här aktiviteten är för tillfället dold

Ämnesdisposition


  • Mörka mönster och deras inverkan på konsumentens val

    Välkommen att lära dig vad som menas med mörka mönster och hur de kan påverka konsumentens val. Det är viktigt att vara medveten om och identifiera förekomsten av designlösningar som styr användaren, det vill säga så kallad mörka mönster (dark patterns), eftersom de påverkar konsumentens val. 

    Mörka mönster kan vara vilken metod som helst för att planera en webbplats, en mobilapp eller något annat användargränssnitt som skapats med metoder som får användaren att göra något som han eller hon inte hade för avsikt att göra. 

    Mörka mönster har blivit allt synligare och har antagit olika former. Huruvida det är en laglig eller lagstridig verksamhet enligt konsumentskyddslagstiftningen varierar.

    Vem är innehållet avsett för?


    Den här kursen är avsedd för alla som vill fördjupa sin förståelse för mörka mönster. Kursen innehåller förutom material som ska läsas även övningsuppgifter.


    ⌚Kursen tar cirka 20–30 minuter att genomföra.

    OBS! De exempel på mörka mönster som presenteras på kursen täcker inte alla möjliga mörka mönster.

     

     

  • Vad handlar mörka mönster om?
    • I presentationen nedan beskrivs kort vad mörka mönster är och varför det är viktigt att vara medveten om fenomenet. Du ser dina framsteg och kan gå vidare med hjälp av den blå balken i nedre kanten av bilden.

    •  

      Läs texten om mörka mönster nedan. Texten har tidigare publicerats i Kulma-bloggen hösten 2022.

       

      Mörka mönster – tillåten styrning eller förbjuden manipulation? 

      Du har shoppat i en webbutik och kommit till slutfasen av beställningen av varukorgen. Då har en separat serviceavgift överraskande lagts till slutsumman för dina inköp. Du försöker säga upp beställningen av en strömningstjänst på företagets webbplats, men trots att du noggrant bläddrar genom sidorna lyckas du inte hitta något ställe där du kan säga upp den. I brådskan köper du en produkt under tidspress, eftersom du fick ett meddelande i en webbutik om att ”Skynda dig! Bara en kvar!”. Låter det bekant?  

      Konsumenterna är så vana vid de olika knep som används på webbplatser och i appar för att försöka påverka deras val att de ofta betraktar dem som ett nödvändigt ont. Vid planeringen av användargränssnitt verkar användningen av dylika designlösningar som styr användaren vara en nästan etablerad metod oberoende av företagets bransch eller målgrupp. Många vet inte ens att användningen av sådana designlösningar, så kallade mörka mönster, kan vara lagstridig trots att det är vanligt. 

      Man bör känna till mörka mönster 

      Mörka mönster (dark patterns) är vilken metod som helst som används för att designa en webbplats, en programvara, en mobilapp eller ett annat användargränssnitt för att få användaren att göra något som han eller hon ursprungligen inte hade för avsikt att göra. Det handlar alltså om en designlösning som manipulerar användaren eller är vilseledande och som påverkar användarens val till exempel på en webbplats. Syftet med mörka mönster är att påverka konsumenternas val genom att utnyttja distorsioner i människors informationshantering och mänskliga sårbarheter i beslutsfattandet. De syftar till att styra konsumenterna till beslut som är fördelaktiga för företaget och som ofta är ofördelaktiga för konsumenterna själva. 

      Mörka mönster definieras inte i lagen, utan benämningen härstammar från forskning i ämnet. Det har alltid funnits förfaranden som manipulerar konsumenter inom handeln, men i takt med att tekniken utvecklats har de blivit allt synligare och tagit nya former. Det finns många typer av mörka mönster. Huruvida mörka mönster är tillåtna eller inte enligt konsumentskyddslagstiftningen varierar. Vissa mörka mönster är alltid tydligt lagstridiga. Bedömningen av lagligheten i vissa mörka mönster kräver dock en helhetsbedömning från fall till fall. 

      Skribent,

      Mira Mutru, specialsakkunnig, Konkurrens- och konsumentverket

    • Vi lär oss mer om mörka mönster med hjälp av exempel

       

      Läs mer om exempel på mörka mönster med hjälp av presentationen nedan.

       

       

    •  

      Att fundera på och diskutera
       

      Välj en praxis som är bekant för dig och fundera över följande frågor via det här exemplet:

      • I vilka situationer kan man oftast möta den här typen av verksamhet?
      • Hur påverkar det mörka mönster du valt konsumentens beteende?
      • Vilka eventuella negativa drag är förknippade med mörka mönster?
    •  

       

      Testa till sist vad du har lärt dig om mörka mönster. Du kan följa med i hur långt du kommit i presentationen och gå vidare med hjälp av den blå balken i nedre kanten av bilden.

       

       

    •  

       

      Vi utvecklar KKV Kampus. Vi samlar in respons från användarna och är tacksamma om du hinner svara på vår responsenkät. Tack!

       

    • Återkoppling ikon
      Respons Återkoppling

Du besöker oss just nu som gäst (Logga in)
Accessibility statement

Dataskydd

Startsida
  • CAMPUS INNEHÅLL
    • KKV Valmentamo för yrkesutbildade personer inom konsumenthandeln
    • KKV Taitamo för konsumenter
    • Material för lärare
  • Stöd och anvisningar
  • Svenska ‎(sv)‎
    • Suomi ‎(fi)‎
    • Svenska ‎(sv)‎
Startsida