• 6. Syntyykö palveluhävikkiä?

  • Sometarina6

  • Syntyykö palveluhävikkiä? - Jatkotarina 6/6


   Kaupan irtisanominen
   onnistui, ja tilauksia ei enää jatkossa tule. Lyydia-mummo on kiitollinen, että hänen lapsenlapsensa pystyivät auttamaan asian hoitamisessa.
    

   Lyydia
   jää pohtimaan, miten hän jatkossa ruokansa hankkii. Kiireisenä eläkeläisenä hän kokee, että ei ehdi käydä ruokakaupassa. ”Mieluummin vietän eläkepäiviä kavereiden tai lastenlasten kanssa touhuamassa, kuin ruokakaupassa”, hän toteaa.
    

   Nuoret ehdottavat, että mummo tilaisi ruoat toisesta palvelusta kotiin
   . ”Valitaan vaan tällä kertaa sellainen palveluntarjoaja, jonka kautta on mahdollista tilata itselle sopivampi määrä ruokaa kerralla.”, ehdottaa nuorista vanhempi, 7-luokkalainen Helmi. ”Niin, ja ei enää tuollaista jatkuvaa tilausta. Mieluummin sellainen, josta tilaat juuri silloin, kun tarvetta kaappien täydennykselle oikeasti on”, jatkaa Eevert. Ai tuollainenkin palvelu on olemassa? Sehän on kuin minulle tehty. Säästän varmasti rahaakin, kun ei tule tilattua ylimääräistä ruokaa”, innostuu Lyydia.
    

   Nuoret esittelevät Lyydialle sovellusta, jonka kautta tilaus tehdään.
   ”Hetkinen, joko täältä pitää siis valita ne tuotteet, mitä haluan ostaa? Enhän minä tätä voi näin kiireesti tehdä. Ensin pitää katsoa mitä ruokaa kaapeissa jo on ja täydentää varastoja niiden mukaan”, hän huomaa. He päätyvät varaamaan kaupasta kuljetusajankohdan ruoille ja päättävät jatkaa ruokien valintaa myöhemmin, sillä Lyydia tarvitsee aikaa ostosten suunnitteluun ja vanhojen ruokien läpikäymiseen. 
    

   Lyydia näyttää silminnähden yllättyneeltä
   , sillä ruokien tilaaminen tällä tavalla onkin helpompaa, mitä hän olisi koskaan voinut kuvitella. ”On kyllä myönnettävä, että tämä netistä tilaaminen on älyttömän helppoa, vaikka aluksi luulin toisin. Kyllä tämä ihan hyvä keksintö on”, toteaa Lyydia helpottuneena.
    

   ”Jos kiireessä ostelee, niin tulee tehtyä helpommin
   hutiostoksia eikä ehdi vertailla tuotteita. Olen viime aikoina joutunut heittämään niin paljon ruokaa roskiin, että hirvittää. Nyt suunnittelen ostokset niin, että mitään ei mene roskiin”, linjaa Lyydia. 


  • 💬 Pohdittavaksi

   • Mitä on palveluhävikki ja milloin sitä syntyy?
   • Tilaatko palvelua, jota et käytä aktiivisesti? Miten voisit päättää palvelutilauksen?


   📝 Tehtävät

   1️⃣. Lue blogikirjoitus palveluhävikkistä Kulmasta ja kirjoita lyhyesti ylös, mitä palveluhävikki on ja milloin sitä syntyy. Käykää yhdessä luokan kanssa vastaukset läpi.

   2️⃣. Katsokaa video kaupan perumisesta. Tällä videolla kerrotaan, missä tilanteissa kaupan peruminen voi olla mahdollista. 

    

    

   💡Videolla on vinkkejä ikäihmisille, joten oppilaat voivat katsoa videon yhdessä isovanhempien tai muun iäkkäämmän tutun kanssa ja miettiä videon perusteella, miten he voisivat neuvoa ikäihmistä harkitsemattoman kaupan perumisessa.  

   3️⃣. Keskustelkaa luokassa opettajan johdolla, miten voi pysyä kartalla sopimuksistaan niin, että on tietoinen siitä, miten nopeasti pystyy vähentämään pakollisia kulujaan.

   • Miten ja milloin voi irrottautua palvelusopimuksesta. Tällä on merkitystä erityisesti, kun tulot ovat pienet ja epäsäännölliset.