Käytän, kulutan ja reagoin
Tehtävä 1: Palveluhävikki
Tavoite: Tehtävän avulla oppilaita tutustutetaan palveluhävikin käsitteeseen ja sen syntyyn. Perehdytään kaupan perumiseen.
OPS: YH S1 / KO S3 , ⌚ 20 minuuttia, 😊 yksilötehtävä📝 Ohjeista oppilaita etsimään verkosta Kilpailu- ja kuluttajaviraston Oppimisen palveluiden ylläpitämä KULMA-blogi ja sieltä blogikirjoitus palveluhävikkiin liittyen.
📝 A. Tämän jälkeen, ohjeista oppilaita lukemaan blogikirjoitus ja kirjoittamaan lyhyesti ylös, mitä palveluhävikki on ja milloin sitä syntyy. Oppilaiden kirjoittamat vastaukset käydään yhteisesti läpi.
📝 B. Katsokaa video kaupan perumisesta. Tällä videolla kerrotaan, missä tilanteissa kaupan peruminen voi olla mahdollista. Videolla on vinkkejä ikäihmisille, joten oppilaat voivat katsoa videon yhdessä isovanhempien tai muun iäkkäämmän tutun kanssa ja miettiä videon perusteella, miten he voisivat neuvoa ikäihmistä harkitsemattoman kaupan perumisessa.
Tehtävä 2: Käyttö
Tavoite: Tehtävän ja videon avulla motivoit oppilaita keskustelemaan sopimusten solmimisesta ja eri sopimusmuodoista sekä niiden pätevyydestä.
OPS: YH S1, S4 / KO S3, ⌚ 20 minuuttia, 😊😊😊 ryhmätehtävä📝 Oppilaat keskustelevat opettajan johdolla, miten voi pysyä kartalla sopimuksistaan niin, että on tietoinen siitä, miten nopeasti pystyy vähentämään pakollisia kulujaan.
a) Oppilaat pohtivat yhdessä, miten ja milloin voi irrottautua palvelusopimuksestaan. Tällä on merkitystä erityisesti, kun tulot ovat pienet ja epäsäännölliset.
b) Oppilaat pohtivat, mitä on palveluhävikki ja milloin sitä syntyy esim. sisältöpalveluita käytettäessä.
Tehtävä 3: Reklamaatio tutuksi
Tavoite: Tehtävä tutustuttaa oppilaita reklamaation käsitteeseen ja Reklamaatioapuriin.
OPS: YH S1, S4 / KO S3, ⌚ 20 minuuttia, 😊😊 paritehtävä📝 Keskustelkaa oppilaiden kanssa reklamaatiosta ja pohtikaa arjen tilanteita milloin reklamaatiolle on ollut tarvetta.
Keskustelun jälkeen ohjaa oppilaita:
- tutustumaan reklamaatioapuriin.
- ottamaan selvää, miten yritykselle tehdään valitus sekä
- selvittämään, miten ja milloin otetaan yhteyttä kuluttajaneuvontaan.
Reklamaatioapuri on sovellus, joka auttaa laatimaan kirjallisen reklamaation. Apuria voidaan hyödyntää opetuksessa pyytämällä nuoria kuvittelemaan reklamaatiotilanne ja täyttämään sovellus sen mukaisesti mutta ei lähetetä ilmoitusta.
Lopuksi oppilaat katsovat vielä videon Kuluttajaneuvonnasta.
Tehtävä 4: Kuukausikulut
Tavoite: Tehtävän avulla oppilaita tutustutetaan talouden suunnitteluun ja maksamiseen toiminnallisella tavalla.
OPS: YH S1, S4 / KO S3, ⌚ 35 minuuttia, 😊😊 paritehtävä📝 Oppilaita jaetaan pareihin, jonka jälkeen pareille jaetaan kaksi A4-paperia. Oppilaat hahmottelevat yksinkertaiset piirustukset kahdesta eri elämäntilanteessa olevasta nuoresta sekä heidän kuukausituloistaan ja -menoistaan. Kehotetaan oppilaita huomioimaan, että kokonaiskuva syntyy pienistä osista.
Piirustukset kahden nuoren elämäntilanteesta, tulot ja menot mukaan lukien:
- Huoltajien kanssa asuva X (keksi nimi)
- Juuri omilleen muuttanut X (keksi nimi)
Kustannusten laatimisessa tulee ottaa huomioon mm. seuraavia asioita:
- Tulot: palkka, viikkorahat, kirpparitulot, synttärilahjarahat, muut mahdolliset tulonlähteet
- Menot: harrastukset, kuukausimaksut, puhelinkustannukset, kahvilakäynnit, vaatteet (vaatekerran kuukausikulut, kun ajattelee ostohintaa ja aikaa, jonka se keskimäärin on käytössä), kosmetiikka, viihdepalvelut, ruokaostokset, mahdolliset suuremmat hankinnat
- Säästöt: esim. kesätyö -pohdintaa, kannattaako säästöjä käyttää
Huom! Omaan asuntoon muuttaneen nuoren kohdalla tulee lisäksi pohtia seuraavia: vuokra, sähkö, vesi, vakuutukset, tuet.
Oppilaita kannustetaan miettimään talouttaan kestävästi ja huolehtimaan sovituista vastuista. Harjoituksen jälkeen keskustellaan yhdessä mm. seuraavista asioista:
- Talouden suunnittelun hyödyt ja vaikeudet
- Tulojen ja menojen kuukausivaihtelut
- Aikaisemmin kertyneet luottokorttiostot sekä maksamattomat laskut, jotka vaikuttavat osaltaan tämän hetkiseen maksukykyyn.
- Mitä työpaikka mahdollistaa (onko kyseessä kausiluonteinen esim. marjanpoiminta vai pysyvä työpaikka)?
- Mistä kaikesta voi tinkiä ja miten, mikä on välttämätöntä?
- Mitä muita yllättäviä kustannuksia saattaa tulla eteen, jolloin olisi hyvä olla rahaa säästössä?
Tehtävä 5: Vältä maksuhäiriömerkintää
Tavoite: Tehtävän avulla oppilaita tutustutetaan talouden suunnitteluun ja maksamiseen toiminnallisella tavalla. Tämän tehtävän avulla kannustat oppilaita oman talouden hallintaan. Talouden suunnittelua harjoitellaan laatimalla kuvitteelliset kuukausibudjetit.
OPS: YH S1 ja S4 / KO S3, ⌚ 35 minuuttia, 😊😊 paritehtävä📝 Oppilaat lukevat ensin Yksityistalouden oppaasta (luku 5), miten maksamaton lasku suurenee perinnän aikana.
Oppilaat pohtivat syntyvää kierrettä, jos maksettavana on useampi lasku eikä rahaa ole riittävästi. Säännöllisiä maksuja ovat esimerkiksi vuokra, kännykkälasku, vesilasku ja sähkölasku.
Täysi-ikäinen voi hankkia älypuhelimellaan esimerkiksi pikavippejä. Oppilaat pohtivat vastaukset seuraaviin kysymyksiin, jotka käydään lopuksi yhteisesti läpi:
- Mikä on pikavippi?
- Kuinka korkea korko pikavipillä on?
- Mikä voi olla vaarana pikavipin käyttöönotossa ja saatavuudessa?
- Pikavipeissä on usein lyhyet takaisinmaksuaikataulut. Mitä voi tapahtua, jos pikavippiä ei pysty maksamaan aikataulun mukaisesti takaisin?