Olen kuluttaja
Tehtävä 1: Olen kuluttaja
Tavoite: Tällä kirjoitustehtävällä johdattelet oppilaita pohtimaan sitä, millaisia he ovat kuluttajana.
OPS: YH S1 / KO S3 / AI S3, ⌚ 30 minuuttia, 😊 yksilötehtävä📝 Tehtävässä oppilaita pyydetään kirjoittamaan kuvaus itsestä kuluttajana. Oppilaita pyydetään pohtimaan teksteissään, millaisia kuluttajia he ovat, ja miksi. Apuna oppilaat voivat käyttää alla lueteltuja kysymyksiä. He voivat keksiä niitä myös itse. Oppilaita pyydetään otsikoimaan tekstinsä siten, että ne kuvaavat heitä kuluttajina.
- Mitä asioita arvostat?
- Mistä ja keneltä olet oppinut kulutustapasi?
- Mitä kuluttamiseen liittyviä periaatteita tai ohjenuoria sinulla on?
- Miten kuluttamisesi on muuttunut, kun olet kasvanut?
- Voiko kuluttamalla mielestäsi vaikuttaa? Entä oletko sinä pyrkinyt vaikuttamaan johonkin kuluttamiseen liittyvään epäkohtaan? Jos olet, niin miten ja miksi?
Tehtävä 2: Minä ostajana
Tavoite: Tehtävä johdattelee oppilaita pohtimaan esimerkiksi omia ostoksia, hintoja, ostotarpeita sekä ostohaluja.
OPS: YH S1 ja S4 / KO S3, ⌚ 30 minuuttia, 😊😊 pari- tai ryhmätehtävä📝 Tehtävässä oppilaita pyydetään pohtimaan ensin, mitä heille tulee mieleen sanoista osaava ostaja ja vastuullinen kuluttaja. Tämän jälkeen oppilaat keskustelevat ja kirjaavat vastaukset paperille pareittain seuraavista aiheista:
- Mikä on viimeisin isompi asia, minkä olet ostanut?
- Mistä tarve tai toive sen hankkimiseksi tuli?
- Mistä sait tietoa tuotteesta?
- Vertailitko hintoja (jos vertailit, niin missä)?
- Oliko sinulla omaa rahaa ostoksesi hankintaan?
- Paljonko olit ajatellut käyttää rahaa ostokseesi?
📝 Tämän jälkeen pidetään pienryhmäkeskusteluja, joissa puretaan ostamisen suunnittelusta nousseita ajatuksia ja kysymyksiä.
Tehtävä 3: Kulutusbingo
Tavoite: Pelin avulla innostat oppilaita keskustelemaan kuluttajana toimimisesta.
OPS: YH S1 ja S4, ⌚ 20 minuuttia, 😊😊😊 ryhmätehtävä📝 Kulutusbingossa kävellään ja keskustellaan luokassa, samalla kysellen kavereilta, mihin bingoruudun väittämään kunkin nimi sopii. Tavoitteena on havainnollistaa oppilaille kuluttajuutta omasta arjesta. Bingon väittämiä voi muunnella oppitunnin näkökulman mukaan.
Tehtävä 4: Orientoidutaan oikeuksiin
Tavoite: Orientoi oppilaita keskustelun keinoin kuluttajansuojan merkitykseen.
OPS: YH S1, ⌚ 25 minuuttia, 😊😊 pari- tai ryhmätehtävä📝 Oppilaat jaetaan 2-3 hengen ryhmiin. Tehdään harjoitus keskustellen ensin muutama minuutti pienryhmissä ja tämän jälkeen yhteisesti.
- Mitä kuluttajansuoja tarkoittaa?
- Miksi kuluttajansuojaa tarvitaan?
- Millaista kaupankäynti olisi ilman kuluttajansuojaa?
📝 Seuraavaksi oppilaat katsovat videon kuluttajansuojasta. Pohtikaa yhdessä, mitä kuluttajan oikeuksiin liittyviä esimerkkejä oppilaat keksivät omasta arjestaan? Piirtäkää kuva tai sarjakuva arjen tilanteesta, jossa olette huomanneet kuluttajansuojan läsnäolon/tarvetta (esim. ostotilanne, tuotteen palautus).
Tehtävä 5: Kuluttaja-na
Tavoite: Oletko samaa vai eri mieltä kuluttamista koskevan väittämän kanssa? Mielipidejanalle sijoittautumisella kannustat oppilaita pohtimaan heidän omaa toimintaansa kuluttajana.
OPS: YH S1, S4, ⌚ 20 minuuttia, 😊😊😊 ryhmätehtävä📝 Pyydetään oppilaita nousemaan seisomaan ja asettumaan luokassa kuvitteelliselle janalle, jonka toisessa päässä on ”samaa mieltä” ja toisessa ”eri mieltä”. Opettaja kertoo väittämiä ja opiskelijat reagoivat niihin asettumalla janalle seisomaan. Keskustellaan väittämistä. Voidaan myös kysyä perusteluita sille, miksi joku oppilas seisoo siinä, missä seisoo.
Väittämät:
- Olen ostanut kaverin suositteleman tavaran.
- Olen tehnyt sopimuksen netin suoratoistopalvelusta (esim. Netflix, Ruutu+, HBO).
- En salli verkkosivustojen evästeitä.
- Pyrin tunnistamaan luotettavat palvelut.
- Luen sopimusehdot ennen maksamista.
- Käytän verkkosivustoilla adblockereita.
- Käytän vertailusivustoja apunani ostopäätöstä tehdessäni.
- Kiinnitän huomiota, minne annan omat tietoni verkossa.
- Blogia lukiessani tarkistan, onko kyseessä kaupallinen sisältö.
Tehtävä 6: Kuluttaminen ennen ja nyt
Tavoite: Tehtävän avulla viet oppilaat kuluttamisen aikamatkalle. Oppilaiden tehtävänä on haastatella iäkkäämpää tuttavaansa ja pohtia kulutuksen eroja nykypäivän ja entisen ajan välillä.
OPS: YH S1, S4, ⌚ 45 minuuttia, 😊 yksilötehtävä📝 Oppilaita pyydetään haastattelemaan isovanhempia tai tuttua ikäihmistä. Haastateltavia pyydetään kertomaan omasta elämästään, kun he olivat oppilaan ikäisiä. Oppilaat voivat halutessaan keksiä omia kysymyksiä alla olevien lisäksi.
- Mitä he tekivät iltaisin koulun jälkeen?
- Mitä he harrastivat?
- Millaisia kaupat olivat ja miten siellä tehtiin ostokset?
- Millaisia mainoksia he muistavat?
- Mistä he saivat nuorena rahaa ostamiseen?
- Millä he maksoivat ostoksensa?
- Mitä tavaroita haastateltavat omistivat nuorena ja mitä palveluita he käyttivät?
Oppilaita ohjataan kirjoittamaan muistiin haastateltavien nuoruudestaan kertomia asioita. Haastattelu voidaan myös videoida, jos siihen on mahdollisuus.
📝 Oppitunnilla keskustellaan haastatteluista ja pohditaan, millaista elämä ja kulutus on ennen ollut. Oppilaat voivat myös kirjoittaa aineen tai piirtää kuvan/sarjakuvan, mitä kuluttajuus on heidän ikäisenä.