• Pimeät käytännöt tutuksi

    • Mistä pimeissä käytännöissä on kyse?

      📝 Alla olevassa diaesityksessä kerrotaan lyhyesti, mitä pimeät käytännöt ovat ja miksi niiden tiedostaminen on tärkeää. Näet edistymisesi ja pääset siirtymään eteenpäin dian alareunassa olevan sinisen palkin avulla.



    • 📝 Lue alla oleva kirjoitus pimeistä käytänteistä. Kirjoitus on julkaistu myös Kulma-blogissa syksyllä 2022.


      Pimeät käytännöt - sallittua ohjailua vai kiellettyä manipulointia? 

      Olet shoppaillut verkkokaupassa ja päässyt ostoskorissa tilauksen viimeistelyvaiheeseen, jolloin ostostesi loppusummaan onkin yllättäen lisätty erillinen palvelumaksu. Yrität irtisanoa suoratoistopalvelun tilauksen yrityksen verkkosivuilla, mutta sivujen tarkasta selaamisesta huolimatta et onnistu löytämään kohtaa, jossa irtisanomisen voisi tehdä. Ostat kiireessä aikapaineen alla tuotteen, koska sait verkkokaupassa ilmoituksen ”Kiirehdi! Enää yksi jäljellä!”. Kuulostaako tutulta?  

      Kuluttajat ovat niin tottuneita verkkosivuilla ja sovelluksissa käytettyihin erilaisiin kikkoihin, joilla yritetään vaikuttaa heidän valintoihinsa, että pitävät niitä usein ikään kuin välttämättömänä pahana. Käyttöliittymien suunnittelussa tällaisten käyttäjää ohjailevien suunnitteluratkaisuiden käyttö tuntuu olevan lähes vakiintunut tapa, yrityksen toimialasta tai kohderyhmästä riippumatta. Moni ei tiedäkään, että yleisyydestään huolimatta tällaisten suunnitteluratkaisuiden, ns. pimeiden käytäntöjen, käyttö voi olla lainvastaista. 

      Pimeät käytännöt kannattaa tuntea 

      Pimeä käytäntö (dark pattern) on mikä tahansa sellainen nettisivun, ohjelmiston, mobiilisovelluksen tai muun käyttöliittymän suunnittelussa toteutettu keino, jolla saadaan käyttäjä tekemään jotain sellaista, jota hänen ei ollut alun perin tarkoitus tehdä. Kyse on siis käyttäjää manipuloivasta tai harhaan johtavasta suunnitteluratkaisusta, jolla vaikutetaan tämän tekemiin valintoihin esimerkiksi verkkosivulla. Pimeillä käytännöillä pyritään vaikuttamaan kuluttajien valintoihin käyttämällä hyväksi ihmisen tiedonkäsittelyn vinoumia ja päätöksenteon inhimillisiä haavoittuvuuksia. Niillä pyritään ohjaamaan kuluttajia yrityksen kannalta edullisiin ja kuluttajien itsensä kannalta usein epäedullisiin päätöksiin. 

      Pimeitä käytäntöjä ei ole määritelty laissa, vaan nimitys on peräisin aihetta koskevasta tutkimuksesta. Kuluttajaa manipuloivia menettelyjä on ollut olemassa kaupankäynnissä aina, mutta tekniikan kehittyessä ne ovat nousseet yhä näkyvämmiksi ja saaneet uusia muotoja. Pimeitä käytäntöjä onkin olemassa monenlaisia. Se, ovatko pimeät käytännöt kuluttajansuojalainsäädännön näkökulmasta sallittuja vai eivät, vaihtelee. Jotkin pimeät käytännöt ovat aina selvästi lainvastaisia. Joidenkin pimeiden käytäntöjen laillisuuden arviointi edellyttää puolestaan tapauskohtaista kokonaisharkintaa. 

      Kirjoittaja,

      Mira Mutru, erityisasiantuntija, Kilpailu- ja kuluttajavirasto



    • Opitaan lisää pimeistä käytännöistä esimerkkien avulla

      📝 Tutustu lisää alla olevan esityksen avulla pimeiden käytäntöjen esimerkkeihin.




      📖 Pohdittavaksi ja keskusteltavaksi

      Valitse yksi sinulle tutuin käytäntö ja pohdi seuraavia kysymyksiä tämän esimerkin kautta:

      A) Minkälaisissa tilanteissa useimmiten tällaista toimintaa voi kohdata?
      B) Miten valitsemasi pimeä käytäntö vaikuttaa kuluttajan käyttäytymiseen?
      C) Minkälaisia mahdollisesti kielteisiä piirteitä esiteltyyn pimeään käytäntöön liittyy?
    • 📝Testaa vielä lopuksi, mitä olet oppinut pimeistä käytännöistä? Voit seurata etenemistäsi esityksessä ja siirtyä eteenpäin dian alareunassa olevan sinisen palkin avulla.


    • 📖Lue lisää aiheesta:
      www.kkv.fi